ERiksgård i tvååker


I år är det 10 år sedan jag startade upp plantskola och perennodling på allvar och därmed blev egen företagare.

Odlingen ligger inbäddad i lantlig miljö och på åkrarna intill har vi också vår spannmålsodling.

Jag älskar färg och form så sortimentet så perennerna är väldigt varierande år från år. I huvudsak säljs perennerna i partiled ut till flera handelsträdgårdar och gardencenter mellan Göteborg och Laholm, men vid speciella tillfällen och i samband med ” Öppen Trädgård” säljer vi även perenner till privatpersoner här hemma på gården.

Vår trädgård är ca 2000 kvm stor plus ett intilliggande skogsområde. Sedan vi flyttade hit 1998 har det skett stora förändringar. Många träd och buskar har planterats för att skydda mot den påfrestande vinden.

Avenbok- och lärkbersåer har vuxit sig stora och en växttunnel med slingerväxten ’Japansk träddödare’ är ett vackert inslag och lite av ett signum för vår trädgård.

Den är underbar att gå igenom när den är som tätast och då kan man lyssna på surret av pollinerande insekter. Underbart!

Både större och mindre rabatter med buskar blandat med perenner gör att det ständigt finns något nytt att upptäcka bland både blommor och blad i varierande färger. En mindre pool och badstuga finns i anslutning till boningshuset. Där är gott att vara!


Trädgården har genom åren samlat på sig en hel del lite ovanligare växter.

Här finns tex. Liriodendron tulipifera – Tulpanträd, Catalpa bignoides – Trumpetträd, Nothonofagus antarctica – Sydbok , Hiba och Cryptomeria

Det är en trädgård i ständig förändring och nästan varje vinter förverkligar vi nya projekt. Det är på vintern vi har tid och möjlighet eftersom perennodlingen tar all min tid mellan april och oktober. Det är även på vintern vi tar vår välbehövliga semester. Vi älskar återbruk, så i vår trädgård finns det omgjorda jordbruks föremål och ladugårds inredning som böjts till eller rätats ut, allt för att passa våra idéer. Senaste projektet är en sk. prärierabatt.

Prärierabatten innehåller högväxande blommande perenner såsom vippvallmo, septembersolros och violruta, men också prydnadsgräs av varierande slag. Där är något som blommar från tidig vår till sena hösten. Fröställningarna på gräsen är vackra hela vintern och ett uppskattat matförråd för småfåglarna.

Varmt välkomna hit!


Maria och Jan-Ove 0705244085

www.eriksgarditvaaker.se