Runevads trädgård

Runevads Trädgård, eller som gården med dess förra ägare kallade för`Larsa´.

Utmed Askultavägen och nästan i den omtalade s-kurvan hittar ni vår trädgård på ca. 9000m2. Här fanns bara några fåtal träd när vi flyttade hit 1996.

Som trädgårdsmästare vet man att "väggar och tak" (träd och häckar) är det första man börjar med för att få upp en trädgård.

Så samtidigt med totalrenoveringen av den gamla gården från 1800-talet, planterades många träd och flera häckar!

Största fiende är vinden, så en skyddande barriär av tåliga växter fick vi börja med att bygga upp för att på senare tid kunna satsa på lite mer känsliga växter.

Företaget Runevads Trädgård startades 2011 med butik, rådgivning och trädgårdsdesign och blev med tiden en besöksträdgård. Trädgården har fått publicitet i många trädgårdstidningar vilket resulterat i flera busslaster med föreningsfolk och trädgårdssällskap från när och fjärran.


I vår trädgård hittar man inspirerande rum av olika teman. Vi har aldrig haft en riktig trädgårdsplan över vår trädgård, utan den har fått växa fram efter hand åren har gått.

Varje år blir det något nytt projekt och våra besökare frågar gärna om vad vi gör i år...


Vid entrén möts man av en liten japansk del som leder till en mer romantisk stil med ett lusthus. Här odlas tomater, gurka, chili och paprika mm. Mysiga grusade gångar leder vidare till en stor damm med guldfiskar och ett vattenfall.

Gångarna löper vidare ut i den stora parken med vackra träd och blommande buskar.

Vi har också ett medelhavsinspirerat poolområde som avnjuts när tid finns som är omgärdat med ett eget designat vindskydd.

I trädgården trivs mycket rosor och flera sorters gräs. Vi har en trädgård med stor variation av växter och odlar många snittblommor samt dahlior till självplock.

Ett stort nybyggt orangeri pryder trädgården där vi bjuder in till fika när trädgården är öppen. Huset hyrs också ut för olika ändamål och används även för kurser och workshops.


Hela parken utvecklas hela tiden och något nytt går att upptäcka varje säsong!

Varmt välkomna till oss i Askhult!


Camilla & David Runevad

www.runevadstradgard.se

På instagram heter vi @runevadstradgard