wennerbergs trädgårdsdesign

Min trädgårdshistoria startade nog redan som barn då jag lekte kurragömma bland farmors och farfars rododendron och gigantiska vinbärsbuskar. Farfar, som var murare, bildade en lokal trädgårdsförening på 50-talet och han hade en otroligt vacker trädgård som han vårdade väl. Intresset fördes senare över till min far, som i sin tur grävde som en mullvad i den halländska myllan. Han lyckades odla både vindruvor och persika på 70–80 talet och massor av rosor, trots salta och hårda vindar i Glommen. Vi fick alla hjälpa till och varje år fick min syster och jag välja ut egna blommor och grönsaker att odla. Vi hjälptes åt att rensa och att blanda färsk gödsel och kompost. Det var noga. Jag minns en sommar när vi smög ut med ficklamporna för att se vad som åt på hans kära rosenblad på natten. Som detektiver gick vi och lyste på de stora vackra rosorna. Det året blev det en invasion av tvestjärtar. Jag förstod inte då och där att det var just trädgårdsmästare som skulle bli mitt yrke men så blev det.


Vårt hus köpte vi 2012 och då fanns det bara gräs, sand, och tre olika växter. Tomten på 750 kvm, var väldigt öppen, och eftersom ingenting dämpade vinden så började vi prioritera grönskande väggar och spaljéer. Under tiden samlade jag på mig växter både från min syster och andra som vänligt delade med sig.

Jag hade några mål med trädgården och det var den skulle vara till för hela familjen, att jag ville utnyttja varenda liten kvadratcentimeter och ha många sittplatser. Jag frågade mig själv om man kan bygga en lummig trädgård även på en modern liten villatomt och kanske börjar vi närma oss det målet nu.


Vi har aldrig haft någon färdig plan utan rabatter och gränser har flyttats allt eftersom idéer och växter kommit. Jag tycker det är roligt att testa växter men de får inte kräva för mycket omsorg. Funkar de inte så åker de ut. De ska tåla vind och salt och vår sandjord.


Butiken och företaget startade i mars 2018 och den har nu förvandlat vårt förråd till butik och vår köksträdgård till en yttre butiksyta. Det är viktigt för mig att sälja växter av kvalité och de ska gå att odla enligt de lokala förutsättningarna som finns här längs kusten.

Butiken är också en knutpunkt för de kunder som vill ställa frågor eller diskutera sina trädgårdsfunderingar. Wennerbergs Trädgårdsdesign erbjuder också design, skötsel och rådgivning.

Välkomna till vår trädgård!


Gunilla & Tobbe Wennerberg

www.wennerbergstradgardsdesign.se

På instagram heter vi @wennerbergs_tradgardsdesign